We współczesności alergie pokarmowe występują z większym natężeniem niż w latach ubiegłych. Na szczęście diagnostyka tego typu stanów także jest na wyższym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które mogą wzbudzić zaniepokojenie można zaliczyć: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak łaknienia, często występujące biegunki, wymioty, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku uczulenia na gluten może występować też anemia spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby doświadczać powyższych symptomów. Mamy przecież możliwość zrobienia właściwego testu. Opierając się o rezultat potrzebne mogą się stać modyfikacje diety, a co z tym związane – również sposobu życia na co dzień. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wykluczyć sporo produktów żywnościowych. Niedozwolone są w szczególności: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o uważnym przeglądaniu składów produktów gotowych. Istotne jest też unikanie spożywania takich dań, co do których nie mamy informacji na temat składu. Tak w wypadku żywności, jak i specyfików.
Jak sprawdzić czy ma sie uczulenie na gluten dowiesz sie z naszej strony
Różnorodne konserwanty niemal na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe produkty są współcześnie ogólnodostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale nawet w hipermarketach. Prócz tego wiele sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wyroby. W jadłospisie dobrze jest uwzględnić jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej postaci. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu także można ułożyć w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet wyeliminowanie łakoci. Egzystencja uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg większej ostrożności w wybieraniu żywności oraz substancji leczniczych.