blog to polecam
Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak ściśle mówiąc jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, jaką zazwyczaj jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Rzecz jasna gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się także podstawowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia oraz przygotowywania innych dań. To smutne, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać produkty, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać prostego pieczywa a również wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która gruntownie wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Wypada niemniej jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!