Katalog sypialnia kobiety
Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak w zasadzie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką przeważnie możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Rzecz jasna gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się także fundamentalnym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowywania innych dań. To kłopotliwe, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać towary, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać pospolitego pieczywa a także wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która na wskroś wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Wypada jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co powinno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!