artykuły e-kobiety
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak rzeczywiście jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką na ogół możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Ewidentnie gluten dzięki obecności w zbożach staje się także fundamentalnym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To smutne, wada ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać produkty, które nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać szablonowego pieczywa a także wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, w następstwie tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to też znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która do głębi wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Należy jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!